Röportaj: Rella Gıda Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Durukan

17.12.2013
rella-haber-ic
“İhracat sevdalısıyız”
Pizzalarda kullanılan Mozzarella peyniri ile geçen yıl Süt ve Süt Mamulleri ihracatında ilk 10 firma arasında 7. olma başarısını gösteren Rella Gıda, Afrika ülkelerine de ihracata başladı. Teoman Durukan, “Biz kendimizi ‘İhracat Sevdalıları Kervanı’nda görüyoruz.” diyor.


Teoman Durukan, aile şirketi Durukan Gıda’dan 2006 yılında ayrılır, 2007’de Kocaeli Kartepe’deki süt işleme tesisi Ankara Ofis Yem Şirketler Grubu bünyesine katılarak Rella Gıda kurulur. Aylık 5.000 ton sütün işlendiği tesiste sadece Mozzarella ve türevleri üretiliyor. Mozzarella peyniri az yağlı ve yüksek nemli olmasından dolayı pizzacıların tercihi.

Rella Gıda Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Teoman Durukan, tamamen Mozzarella üretimine odaklandıklarını söylüyor ve ekliyor:

“Bu vizyonumuzuMozzarella’nın son kısmı Rella’yı şirket adımız ve markamız yaparak göstermeye çalıştık. Ürün portföyümüz Rende MozzaRELLA, Blok MozzaRELLA, Suda Top MozzaRELLA, Kaplamalı StickMozzaRELLA’dan oluşuyor. Mozzarella, rendelenmiş hali ile pizzaların vazgeçilmez, olmazsa olmaz peyniridir. Blok ve Suda olarak Avrupa ve Amerika’da kahvaltılık Mozzarella tüketimi çok yoğun. Ülkemizde ise kıymeti yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Çok taze sütle titiz bir üretim gerektiren Mozzarella, Türkiye’de sayılı firmalarca üretiliyor.”
RellaCake markasıyla girdikleri pastacılık sektöründe 81 ayrı ürün sunan Rella Gıda’nın Mozzarella peynirinde ithalata son verme iddiasını soruyoruz Durukan’a...

“Çoğu dünya çapında birer zincir olan pizza sektöründeki firmaların en önem verdikleri konulardan biri de kaliteli malzemelerle lezzetli ürünler üreterek, müşterilerini memnun etmektir. Pizzada kullanılan Mozzarella ile ilgili ABD menşeili firmalar bir spekt tablosu oluşturmuşlardır. Rella olarak bu spektlerdahilinde üretim yapıyoruz. Londra’da, New York‘ta, Paris’te kullanılan peynirle hiçbir farkı yoktur. Ülkemizde Mozzarella tüketiminin yüzde 85’lik kısmını yapan 6-7 pizza zincirinin  onaylı tedarikçisiyiz. Şu an ülkemize Mozzarella’nın ithal edilmediğini, edilse bile çok kısıtlı bir miktar olduğunu düşünüyorum.

Çok kısa bir süre önce üretimine başladığımız Kaplamalı Mozzarella, umduğumuzdan fazla ilgi gördü. Bu ürünü de ithal edilenler listesinden sileceğiz. Yakın zamanda yapacağımız bir yatırımla otomatik bir hatla üretiyor olacağız.”

Rella Gıda ürünlerini market raflarında görebilecek miyiz?

“Aslında Rella Gıda bugüne kadar ürettiği ürünlerle her zaman tüketici ile bir ilişki halindeydi. Ürettiğimiz Mozzarella peyniri ile yıllık yaklaşık 70.000.000 adet pizza yapılmakta, RellaCake markamızla da 12.000.000 porsiyon pastamızı tüketicilerimizin beğenisine sunmaktayız.  Türkiye’nin verisel olarak en büyük market zinciri ile anlaşmış durumdayız. Mozzarella ve pasta çeşitlerimiz market raflarında da yer bulmaya başlamıştır.”

İhracatınızda durum ne?

“Rella Gıda olarak tek bir çeşit peynirle 2011 yılında Süt ve Süt Ürünleri ihracatında ilk 10 firma içinde 7. olduk. Sektörümüzün geleneksel pazarı Körfez ülkelerinin hepsinde varız. İki Afrika ülkesi ile de ticaretimiz başlamıştır.”

Rella Gıda’nın gıda güvenliği yaklaşımı için neler söylersiniz?

“Gıda güvenliği tüketiciler için bir haktır. Bu hakkı korumak ve sahibine teslim etmek yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. ‘Tarladan çatala kadar’ diye tanımlanan zincir içerisinde gıda güvenliği kurallarının ciddiyetle uygulanması gerektiği bilinci ile hareket ediyoruz. Son 3 yılda verilen kredi ve teşviklerle ülkemiz çok güzel süt üretim çiftlikleri kazanmıştır. Ama asıl olan, süt üretimini gerçekleştiren kişilerin eğitilmesidir. Sütün doğru şekilde sağılmaması, doğru şekilde soğutulmaması ve doğru şekilde üretim tesislerine ulaşmamasının maliyeti, inanın tahminlerin çok ilerisindedir.
İnek anadır, ırkın devamıdır. Sütte yaşanan bir sıkıntı; ineklerin kesime gitmesi, bağlı sektörlerde sıkıntıya yol açıyor.”
Spot: “Asıl olan Ayşe Teyze’nin, Fatma Bacı’nın sabah ezanı ile sağdıkları Sarı Kız’ın sütünü dökülmekten kurtarıp, dünyanın öbür ucuna göndererek emeklerinin karşılığını ülkeye döviz olarak getirmektir.”